Ασφυκτικά γέμισε από το κόσμο χθες βράδυ το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου όπου οι πολίτες με δωρεάν είσοδο παρακολούθησαν την εκπληκτική μουσικοχορευτική εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου με τίτλο: «Το Μεγάλο Αντάμωμα. Αφιέρωμα- Ύμνος στην Κρήτη».
Ογδόντα χορευτές, οι οποίοι διδάχθηκαν παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας στο Λύκειο των Ελληνίδων Ηρακλείου, τις δεκαετίες 1970,1980 και 1990, από το χοροδιδάσκαλο Παναγιώτη Τσαγκαλίδη, αντάμωσαν ξανά. Το αντάμωμα των χορευτών με τον τότε δάσκαλό τους, ο οποίος και τιμήθηκε, έγινε πραγματικότητα χάρη στην αφοσίωση που υπάρχει στη μεγάλη οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων Ηρακλείου.
Η εντυπωσιακή χθεσινοβραδινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην 83η επέτειο από την ηρωική Μάχη της Κρήτης και σε όλους όσους έπεσαν για να υπερασπιστούν τα ιερά χώματα της μεγαλονήσου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων.
Στην έναρξη της εκδήλωσης με αναμνηστική πλακέτα τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο Λύκειο Ελληνίδων.
Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του ευχαριστώντας την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου Μαρία Κασωτάκη και όλο το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα είναι κοντά σε όλους όσους στηρίζουν και προβάλλουν τον πολιτισμό της Κρήτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης το Λύκειο Ελληνίδων σε όλη την Κρήτη δείχνει το δρόμο, και στη νέα γενιά, για την διάσωση την ηθών, εθίμων, ευρύτερα της Κρητικής παράδοσης.
Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα διερευνήσει τη δυνατότητα για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου του Λυκείου Ελληνίδων όπου θα παρουσιάζεται ο παραδοσιακός πολιτισμικός πλούτος του νησιού. Παράλληλα ευχαρίστησε για την προσφορά του και τον Παναγιώτη Τσαγκαλίδη, έναν άνθρωπο του πολιτισμού και του αθλητισμού, που ενέπνευσε και συνεχίζει να το κάνει, μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την παράδοση της Κρήτης.
Η παράσταση ήταν αφιερωμένη σε 4 διακεκριμένους Κρητικούς στους τομείς της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών: Ελευθέριο Βενιζέλο, Νίκο Καζαντζάκη, Βιτσέντζο Κορνάρο, Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, καθώς και σε 4 πρωτομάστορες της Κρητικής μουσικής: Κώστα Μουντάκη, Θανάση Σκοραδαλό, Λεωνίδα Κλάδο και Γιώργη Αβησσυνό.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι μουσικοί:
Αλεξάκης Βαγγέλης, Βασιλάκης Στέλιος, Καλυκάκης Μανόλης και Ξυλούρης Γιώργης (Καντρής), στη λύρα και το τραγούδι.
Μπαλτζάκης Μηνάς, Παραγιουδάκης Γρηγόρης, Σαλούστρος Μανόλης,
Φραγκιαδάκης Γιώργος, στο λαγούτο και Παναγιώτης Καπιζιώνης, στο μπουζούκι.
Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Κώστας Τριγώνης.